Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Пет причини да изберем свинската мас

Свинската мас е била част от битието на българите в миналото.

В последните години обаче тя не се радваше на особена почит и беше синоним на нездравословна храна, пише Дарик. Смяташе се, че е вредна, защото съдържа много холестерол и вреди на кръвоносните съдове и сърцето.

Днес тя отново се завръща в пълния си блясък. Ето 5 причини да изберем свинската мас:

Понижава холестерола

Специалисти твърдят, че тя съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола и е по-полезна от маслото. А сравнена с маргарина и другите хидрогенизирани мазнини, свинската мас си е направо здравословна.

Източник е на витамин D

Тя е един от най-богатите източници на витамин D. Една супена лъжица свинска мазнина съдържа 1000 IU витамин D.

В кулинарията

В кулинарията е незаменима за милинки, тутманици, ястия с кисело зеле, както и за някои сладкиши. В много сладкарски рецепти се препоръчва тестото да бъде приготвено с мас.

При здравословни проблеми

В миналото се е използвала при настинка, също така са мазали бебетата против подсичане. В свинската мас се съдържа олеинова киселина. Редовната консумация на тази киселина може да помогне да се почувстваме по-добре при депресия и стрес.

В козметиката

Маста се завръща и в козметика. Днес участва в много маски за коса. А някои бременни жени и досега я използват, за да предотвратят появата на стрии.

This div height required for enabling the sticky sidebar
11Shares